Història

En gojós vers i anhel, arriades les grímpoles de la festa, després de la celebració de l’acte sacramental de creus i llunes de 1920, va brollar en un grup d’ànimes ennoblides, el somni de formar una nova comparsa.

Aquells dies del 27, 28, 29 i 30 d’agost, de la representació de la gesta van ser els seus últims davall l’arc de Sant Martí de músiques, paraules i fervors amb els abillaments kàbiles. Davant ells, en aurora de bonança i amb l’amor a l’ adolorida faç del Santíssim Crist de l’ Agonia, tot un eufòric somni de joioses emocions dibuixava el seu perfil, és la que dia a dia els indicaria el camí d’un nou festí. Cada matí creixia i alimentava els seus desitjos que prompte van tindre en la Societat de Festers presidida per José Ma. Selva Escolano, ressò i aplaudiments. Cançons i melodies van ser entonades en travessar el portal de la festa aquells cors als quals també va pertànyer algun component de la comparsa de Biscaïns, nascuda per al festeig en 1913 i que no va arribar a assaborir els feliços anys vint, i la iniciativa dels quals els va obrir una nova vida dins de les seues pròpies vides no eximeix de preocupacions, desvetllaments, desassossecs i temors que a poc a poc van vèncer.

Rafael A. Gandia Vidal

Així comença la història dels Moros Espanyols explicada per Rafael A. Gandia Vidal en el llibre commemoratiu que arreplega la història de la comparsa Moros Espanyols. I des d’això, ja comptem amb 100 anys d’història a l’esquena dels nostres avantpassats. Capitans com José Terol Doménech, Jose Ma. Cambra Bas, Gonzalo Pastor Brotons, Javier Llin Torró,  Javier Soler Beneyto  o Enrique Galbis Biosca han guiat les esquadres mores que representen l’escut de la lluna davall l’estrella.

… i com un més de vosaltres, vull donar les gràcies a aquells homes que en 1920 van decidir donar forma a una idea festera, als quals al llarg dels anys han sabut mantindre-la fins als nostres dies, i per què no, a les futures generacions que arreplegaran el testimoni del que entre tots hem creat.

Rafael A. Gandia Vidal

Premium Wordpress Themes