Capitans

En les albors de la festa dels feliços anys vint del passat segle XX, quan incorporats hi van quedar els Moros Espanyols, alguns capitans dels hosts musulmans regien els festejos lleials i bel•licosos portant com a distintiu del seu càrrec una banda de seda roja tercejada en el costat esquerre cenyida amb un nus i llaç portant com a armes l’alfange i la daga, amb la qual saludaven amb reverència i emoció a les gents perplexes davant la seua presència i elegància

La falta de llibres d’actes, l’absència de cròniques o l’escassíssima o nul•la existència fins a la segona meitat dels anys huitanta, ens priven de conéixer un gran nombre de Moros Espanyols que, replets d’il•lusió, van realitzar el somni de representar la seua comparsa comandant les mainades muslims …

 

No obstant això, i gràcies a la faena realizada per Rafael A. Gandia Vidal, podem recopilar alguns dels capitans que han representat els Moros Espanyols en els anys consecutius en les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent.

 

José Terol Domenech

Moros Españoles - Capitania

José Mª Cambra Bás - 1947

Moros Españoles - Capitania
Jose Terol Domenech – El testimoni oral mantingut en l’àmbit familiar anota aquest component com un dels primers capitans dels tres primers lustres en la vida dels Moros Espanyols.
Jose Mª Cambra Bás – Primer capità dels Moros Espanyols dels que existeixen dades escrites i imatges gràfiques. Capità i representant màxim de la comparsa Moros Espanyols en 1947.

Enrique Herrero Cucart - 1952

Moros Españoles - Capitania

Rafael Cambra Gandia - 1973

Moros Españoles - Capitania
Enrique Herrero Cucart -La incorporació de noves comparses va obligar a dilatar els anys del càrrec de capitania. Va ser en 1952 quan Enrique Herrero va dirigir les esquadres dels Moros Espanyols.
Rafael Cambra Gandia – Hereu de l’orgull de representar la comparsa i fill de Capità de l’any 1947, encapçala Rafael en 1973 un ric i lleial sèquit d’hosts muslimes.

Gonzalo Pastor Brotons - 1982

Moros Españoles - Capitania

Javier Llín Torró - 1994

Gonzalo Pastor Brotons – Va ser en 1982 quan Gonzalo Pastor va ostentar el càrrec de Gran Califa i Capità de l’exèrcit moro que orgullós desfilava pels carrers d’Ontinyent en les festes en honor al Santíssim Crist.
Javier Llín Torró – Celebrant el 750 aniversari d’Ontinyent com a Vila Real, Javier Llín dirigeix les esquadres mores entre els cristians de la Vila en els dies de festa de l’any 1994.

Javier Soler Beneyto - 2006

Moros Españoles - Capitania
 

Enrique Galbis Biosca - 2018

Javier Soler Beneyto – El 2006 va ser l’any de Javier Soler. El Capità i l’exèrcit ens van mostrar l’esplendor de Medina Azahara i ens van introduir en totes les seues estades.
 
Enrique Galbis Biosca – El 2018 va ser l’any de Enrique Galbis qui, encarnant el general Tariq Ibn Ziyad, ens va portar la batalla del Guadalete a Ontinyent. Sorprenent amb una capitania guerrera i diferent.
Premium Wordpress Themes